Убийството (моментно, в продължение на години) на Алексей Навални се превърна

...
Убийството (моментно, в продължение на години) на Алексей Навални се превърна
Коментари Харесай

Пешките и онези, които отказват да са пешки

Убийството (моментно, в продължение на години) на Алексей Навални се трансформира в централна тематика и по света, и в България. Коментарите - на страдание за края на най-непримиримия критик на Путин, на опасения какво се случва в Русия. Някои откровени и запаметяващи се, други - клиширани, трети - доста мудни.

Така да вземем за пример два дни по-късно " Да, България " излезе с позиция, в която по мотив гибелта на Алексей Навални отбелязаха необходимостта от използване на комплекс от политики за повишение на съпротивителните качества на българските институции против заканите от Кремъл.

Някои от реакциите след гибелта на Навални обаче бяха в действителност озадачаващи. Като дадоха мотив за развихряне в обществените мрежи на путинофилски конспирации, без даже да се зачита другояче необятно цитирания бивш апел на Димчо Дебелянов " Мъртвият не ни е зложелател... "

" Интересен " принос даде по тематиката Мая Манолова с повече от озадачаващата имитация:

" Смелите не умират. Умират страхливите. "



В репликата на Манолова нямаше имена. Само забележка, че Путин също по този начин не обичаше да назовава Навални по име. Думите ѝ провокираха разнообразни тълкувания и въпроси какво желае да каже и за какво не приказва напряко.

Ето и още от думите и изразите, които дефинираха отминалата седмицата:
И малко цугцванг
Голямото надхитряне към ротацията и поста на външен министър продължи и тази седмица – с наддумване и заплашване. С диалози за пешки. Като в нормалната си роля на пренебрежително критикуване в поза " къде сте вие, къде съм аз "  се намеси и президентът Румен Радев. За да зададе нова линия във към този момент втръсналия сюжет.

" Няма толкоз огромно значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска в ролята на министри, тъй като решенията се вземат от други хора на друго място ", разгласи той.

Отговорът на Бойко Борисов и Делян Пеевски (не дружно, поотделно, само че единомишленически) беше, че очевидно Радев е считал служебните министри за пешки.

" Човек нормално разсъждава по този начин, както мисли. Ако за някои служебните министри са пешки, то такива бяха. За нас са дами, офицери, а някои са кончета, които подскачат наляво надясно. Въпросът е да не се стигне до цугцванг, т. е. до обстановка, в която всеки ход е неверен ", разяснява Борисов като реши да показва шахматни знания без да прецизира за обстановки, в които пешките стават царици.

И допълнението от Пеевски: " Много пешчици, доста топчета и всевъзможни други играчки си ги редеше 2 години ", забърка той в изявлението си разнообразни игри с " истинската "  употреба на умалителните имена и смъкна равнището на " цугцванга ". След " експлоадирането си "  отпреди седмица-две обаче Пеевски е в мъртвило по тематиката си за " тъмната институция ". Защо ли?

Радев се разписа тези дни с изключение на с " пешките " и несъгласие и с размисли-обобщение за обстановката на демокрацията в страната с основен провинен – Народното събрание.

" В България има задълбочаващ се проблем с действието на демокрацията у нас и той идва от най-високо равнище - от българския парламент ", заключи той в опит последната дума да е негова.
Какво споделя Найо?
Големият хитмейкър на реплики (в играта на вербален пингпонг сред участници в сглобката, не шахмат – прекомерно интелектуално е за българската политическа сцена) обаче тази седмица беше съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

" Найо ми сподели, че… "  влезе той в политическата канонада с опит за политическа подигравка. Което въпреки всичко е ново развиване.

Така Петков най-сетне реагира на Борисов поради непрекъснатите намеци пиарът Найо Тицин да съобщи на шефа си какво е споделил в действителност лидерът на ГЕРБ.

" Найо ми сподели да предам на Борисов да не се тормози толкоз доста. Голяма част от бъдещето на това държавно управление ще се случи, когато имаме симетричност, само че и си говорим истината.

Найо ми сподели, че министърът на Министерство на вътрешните работи е на ГЕРБ, няма смисъл да се вършим, че не е. Найо ми сподели, че когато си бил към този момент министър председател, умерено може да си външен министър. Друго, което Найо сподели е, че най- доста държи на регулаторите и в бъдещите назначения да попаднат в действителност самостоятелни хора ", отговори Петков в четвъртък.

.
В обществените мрежи обаче той влезе с друга своя мисъл, която на собствен ред беше иронизирана широко…

" Корупцията е, където е задкулисието. Тези, които сега са на първия ред в Народното събрание, не могат да си разрешат да са в корупцията ", беше представен той.

И следваха фотоси на първия ред в Народното събрание, където седи и самият Петков.

Въобще толкоз доста подигравка се разнасяше тази седмица.
Иронично
Иронично някак се оказа, че след целия публичен звук към делото „ Дебора “ съдът го върна на прокуратурата заради процесуални нарушавания и несъгласия в обвинителния акт. Според прокуратурата обаче това били „ незначителни пропуски “ в жанр „ да не ставаме дребнави “ – семантични заигравания със случай, който провокира всеобщи митинги и дори промени в законодателството и чието развиване насочва забавни послания.


Георги Георгиев, обвиненият по делото " Дебора ". Снимка Българска телеграфна агенция
Иронично или не заместниците на шефката на досегашната председателка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова ненадейно взеха решение да се разграничат от нея с няколко демонстрации на оставки, а тя изясни околните си контакти със съучастник на Мартин Божанов-Нотариуса със „ фамилни другари “. Списъкът на „ фамилните другарства “ е толкоз дълъг в България и в него в никакъв случай няма никакви зависимости – единствено бърз спомен на Владимира Янева и Цветан Цветанов.

Ако не сте братовчеди в България, ще сте „ фамилни другари “.
И малко (или не толкоз малко) заплахи
Едва ли с подигравка или възприятие за комизъм одобряват и могат да одобряват заканите две дами в изцяло разнообразни сюжети и обстановки – само че с общото – опитът да не се помиряват със системата, когато тя не работи.
 Владислава Цариградска. Снимка бТВ
Заплашваната арбитър Владислава Цариградска още веднъж описа пред Висш съдебен съвет за натиска от страна на групата Божанов и напомни, че от 2020 година насам липсват дейности на институциите. Цариградска описа пред медии, че е била подробно проучвана от групата на Нотариуса и евентуално против нея са употребявани СРС-та:

" Имам потвърждения за това, че през държавните масиви съм проучвана и тази информация се изнася в избрани медии ". " След разстрела на Божанов още веднъж се възобнови. Разширяват се към този момент мащабите и натискът, в това число нови и нови условия за всевъзможни мои родственици. Целият ми кръвен кръг е обществено наличен ", изясни още тя.

В понеделник пред Нова тв Цариградска добави за нови закани:  " Кажи на тая жена да се кротне… "

В друга история на борба за откриване на нередностите в една болница – въпреки и най-голямата незабавна, майката на умрялата 15-годишна Даная, Ани Стоянова, чува в запис от съвещание в „ Пирогов “ с цинично подхвърляне -  " Просто би трябвало в действителност да се направи всичко допустимо да усетят болката тия хора ".

Протестите с мисия  " нито едно дете повече " не престават обаче.

Някой може да направи антология на заканите в България, въпреки че тя надали ще има тъкмо литературна стойност. Авторите им нормално са без въображение, просто пешки.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР